Sofie Sundqvist

FÖRSTA VFU:n

Vardagligt fysioterapeut, fysioterapeutstudent, praktik, rehab, rehabilitering, umeå universitet Permalink0
Hej! 
 
Tänkte få ner några rader om vad som händer just nu. För tre veckor sen avslutade vi terminens första kurs, motorisk kontroll och skador i centrala nervsystemet. Där läste vi mycket om stroke och träning efter en stroke, neuropsykologi, balans med mera. Tentaresultatet har inte kommit än men vi borde få det imorgon! 
Veckan efter vi avslutade den kursen hade vi en förberedelsevecka inför vår VFU (praktik) där vi hade föreläsningar om bland annat patientbemötande, hygien och förflyttningar (hur man flyttar patienter från säng till rullstol, guidning vid användande av kryckor, förflyttning i sängen mm). När den här veckan var slut började det roliga: VFU!
 
Imorgon avslutar jag min andra praktikvecka av fyra. Jag är på Skellefteå lasarett, på en medicin/geriatrikavdelning. Det är alltså en avdelning för äldre som oftast har flera sjukdomar och oftast också någon demens. Mycket av det arbetet fysioterapeuterna gör på en sådan avdelning är att få upp patienterna ur sängen och gångtränar, utvecklar balansen, provar att gå med hjälpmedel (oftast rollator) och går igenom träningsprogram. Det ingår också att göra en bedömning av vad patienten klarar och inte klarar ifall de ska bli utskrivna och kanske ska till ett boende eller få hemtjänst, då rapporterar man vidare hur mycket de klarar av själva. Jag har fått huvudansvaret för några patienter, så de får jag gå in till själv och hjälper dem ur sängen och gångtränar och går igenom styrkeprogram. Det är så otroligt roligt och det känns så bra att man verkligen hittat rätt utbildning och ens blivande yrke är så otroligt spännande och roligt! Min handledare är också helt fantastiskt, full av kunskap och mån om att man får göra saker själv och att man är trygg hela tiden. 
 
Imorgon eftermiddag åker jag till Umeå över helgen för att på kvällen gå och se Johan Glans och sen på lördag blir det jobb. Förra helgen var den första hellediga helgen på sju veckor, och då låg jag i feber.. Har fortfarande förkylning kvar men det är på bättringsvägen. 
 
Det är det roliga som sker just nu! 
Ha det bra :) 
 
Till top